Kreutzersonate – Als het verlangen maar stopt *****

‘Ik heb gelezen dat als je de Kreutzersonate speelt, het net is alsof je danst, alsof je…., bijna alsof je seks hebt met iemand. Doet ze het nu? Met hem? Nu de kinderen weg zijn? Ze is alleen. Met hem. Alleen in ons huis.’

Wat als passie allesoverheersend wordt? Wat als jaloezie gezond verstand en ratio compleet uitschakelt?

Kreutzersonate is gebaseerd op de gelijknamige novelle van Lev Tolstoj uit 1891. Tolstoj noemde zijn novelle naar een muziekstuk van de beroemde componist Beethoven. Het verhaal van toen is, door de herkenbare thema’s, ook in deze tijd nog altijd actueel.

Violiste Hannah en haar man Karsten zijn verwikkeld in een op lust gebaseerd huwelijk waarin de passie, waarmee zij zich ooit in hun huwelijk hebben gestort, al lang geleden is gedoofd. De viool waarmee Hannah eens zo verbonden was ligt al tijden onaangeraakt in een hoek, als een pijnlijke herinnering aan het verleden. Een herinnering aan wat ooit was, maar niet meer is. Dit verandert echter wanneer Karsten pianist Michaël uitnodigt om met Hannah te musiceren. Dat deze beslissing verstrekkende gevolgen zal hebben weet hij dan echter nog niet. Wanneer Michaël bij Karsten en Hannah thuis komt repeteren ontstaat door het musiceren een bijzondere vorm van intimiteit. Iets dat Karsten gek maakt van jaloezie. De gedachte dat Michaël in zijn huis muziek maakt met zijn vrouw drijft hem tot waanzin. Dit resulteert in een confrontatie met fatale afloop waarbij je als toeschouwer niets anders kunt doen dan ademloos toekijken.

De acteerprestaties van Angela Schijf en Tom van Landuyt liegen er niet om. Ze zijn overduidelijk zeer goed op elkaar ingespeeld en door hun vertolking lijken de personages levensecht. Je kunt als toeschouwer dan ook niet anders concluderen dan dat er met veel liefde en passie aan de totstandkoming van dit stuk is gewerkt. Jolente de Maeyer (violiste) en Nikolaas Kende (pianist) zijn verantwoordelijk voor het muzikale aspect in de voorstelling. Deze zeer getalenteerde muzikanten ondersteunen met hun muziek de emoties van de personages. Bijzonder is dat de muziek en het spel afwisselend de boventoon voeren.

Het decor, bestaande uit slechts een vleugel, een bed en 3 schermen, is eenvoudig maar functioneel. Een toneelstuk als dit, dat gekenmerkt wordt door het talent van de acteurs en de muzikanten, heeft echter ook geen groots decor nodig.

Kreutzersonate – Als het verlangen maar stopt is theater in de puurste vorm. De productie is uit het leven gegrepen. Het vliegt je naar de strot en raakt je tot in het diepst van je ziel. Een must-see voor iedere theaterliefhebber

Beoordeling: 5 sterren *****

Tickets en info: http://www.tarsenaal.be

-Robin Vrijhoeven

imageBeeld: Nicola Dinoia

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s